Strava v pozdním létě

Pozdní léto je časem plodnosti, hojnosti, sklizně a oslavy darů přírody. Tomuto období vládne prvek Země, který se rodí z letního Ohně. K elementu Země patří orgány Slezina a Žaludek, proto je rozumné věnovat v tomto období více pozornosti našim stravovacím návykům.

Slezina pomáhá rozkládat potravu a přeměňovat ji na jemné esence, které tvoří naší Krev a Qi, správné fungování funkčního okruhu Sleziny je tedy pro naše zdraví a dlouhý život velmi důležité. K prvku Země náleží přirozeně sladká chuť a žlutá barva. Právě takové potraviny dělají Slezině nejlépe.

Sladká chuť posiluje Qi. Spadají sem všechny sladké neutrální a sladké zahřívající druhy zeleniny, všechny druhy obilnin, masa, ryb, vajec, luštěnin, tuků, ořechů a semínek.
Sladká chuť zvlhčuje. Takto působí obilí, kořenová zelenina, ovoce, sušené ovoce, ovocné šťávy a sladidla, jako je např. třtinový cukr, med, třtinová melasa, javorový sirup, obilný slad apod. Pokud tyto potraviny konzumujeme v rozumném množství, tvoří šťávy, které nás pak uvolňují, uklidňují nervy a zlepšují náš spánek.

Slezina má ráda teplo. Vyhovuje jí tepelně upravená strava, která zlepšuje stravitelnost potravin. Vhodné jsou ranní obilné kaše a polévky ze sladkých kořenových zelenin. Také je vhodné pít teplé nápoje, Číňané mají ve zvyku po celý den po douškách popíjet teplou vodu.

A co Slezinu zraňuje? Z pohledu stravy je to rafinovaný cukr. Ten je zlodějem Qi, odvádí z těla vitamíny a minerály a způsobuje nadměrné vytváření a skladování vlhkosti a hlenu v organismu. Další potraviny, produkující vlhko jsou mléčné výrobky, bílá mouka a smažená a tučná jídla. Také studené nápoje a potraviny nebo nápoje s ledem Slezině škodí.

Potraviny vhodné pro harmonizaci středu:
Obilí: rýže, jáhly, polenta, slzovka
Luštěniny: cizrna, fazole, hrách čočka
Zelenina: dýně, mrkev, cuketa, sladké brambory, fazolky, kedluben, zelí, kapusta
Ovoce: meruňky, broskve, švestky, datle, fíky, banány, hrušky, hrozny
Koření: fenykl, skořice, šafrán, vanilka
Oleje: olej z dýňových jader, řepkový, lněný, sezamový, slunečnicový, olej z pšeničních klíčků
Ořechy: lískové, dýňová semena, slunečnicová semena, mandle, sezam
Ostatní: houby lesní, shiitake, hlíva ústřičná, kuzu
Sladidla: med, slad, rýžový sirup, melasa, javorový syrup, třinový cukr
Nápoje: fenyklový čaj, lékořicový čaj, čaj z kukuřičných vlasů, šťáva z hroznů

Skvélá je dýňová nebo mrkvová polévka, jáhelník s hruškami či krátce podušená kořenová zelenina s cizrnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.