Nezanedbávejme pobyt v přírodě

Člověk je neoddělitelnou součástí makrokosmu a během evoluce v moderního čklověka (7 mil let) až do průmyslové revoluce (dvě stě až tři sta let zpátky) trávil 99,99% času v přirozeném prostředí přírody. Naše tělo je tedy životu v přírodě přizpůsobené, ke svému optimálnímu fungování a regulaci přírodu potřebuje. Naše tělo považuje přírodu za svůj domov.

V dnešní době jsme ale bohužel od našeho zdroje velmi odtrženi. Způsob dnešního moderního života vyvolává nadměrnou stimulaci a stres, vytváří extrémní nápor na naší nervovou soustavu a mnoho lidí si to ani neuvědomuje. Většinou toto odpojení začínáme vnímat až když přijdou úzkosti, deprese panické ataky a jiné nemoci.

Je proto důležité moderní životní styl vyvažovat. Vždy je přínosné věnovat více času pobytu v přírodě. Příroda léčí sama o sobě. Není zapotřebí žádných složitých technik. Stačí se jen tak projít nebo si sednout a příroda udělá své. V prostředí přírody dochází k regulaci stresu a člověk prožívá pocity uvolnění, přílivu energie a vitality. Dlouhé procházky lesem a styk s přírodou vůbec snižují vysoký tlak a zklidňují srdeční frekvenci. Pobyt v přírodě prokazatelně posiluje náš imunitní systém, je jedním z hlavních způsobů udržování zdravého způsobu života a jednoduchým nástrojem pro prevenci nemocí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.