Letní strava

Léto je obdobím velkého Jangu je to období Ohně a letního vedra. Horko stravuje tělesné tekutiny a poškozuje Jin. Doporučuje se požívat zejména chladnější, šťavnaté, vláhu přinášející (Jin) potraviny, které pročišťují horko a vytvářejí tělesné tekutiny. S prvkem Ohně souvisí hořká chuť, ta směčuje dolů, hasí Oheň a hořké chladnější potraviny by měly být právě v tomto období konzumovány.

Doporučené letní potraviny
Hořké potraviny: pampeliška, čekanka, rukola
Ovoce a ovocné džusy: jablko, citron, kiwi, meloun, pomeranč, hruška, ananas, mandarinka
Ochlazující potraviny: okurka, špenát, rajče, saláty, jogurt, žito, zelený čaj, minerální voda, plzeňské pivo, mušle, králík, mořské řasy
Obiloviny a luštěniny: quinoa, rýže, kuskus

Je vhodné jíst jídla pročišťující horkost ze Srdce, pročišťující Oheň, horkost a odstraňující letní vedro jako hořkou tykev či dýni, květy chrysamtémy, meloun, žlutý meloun a fazolky mungo. Při vedrech je dobré požívat čerstvé a syrové listové saláty, naklíčené rostlinky např vojtěšku, mungo, řeřichu apod. Je možné si připravovat speciální polévky z čínských bylin, nebo bylinky přidávat do jídel. Vhodný je čaj s mátou peprnou nebo chryzantémou.

Doporučují se pálivé papriky, kajenský pepř, křen, černý pepř. Ostré pálivé koření v malém množství zprvu zahřeje, otevře povrch a vede k pocení. To v konečném důsledku člověka ochladí tím, že tělesné teplo vypudí na povrch těla – rozptýlí v těle horko a vlhko.

Číňané doporučují zelený čaj jako nejvhodnější letní nápoj po tisíciletí. Pročišťuje letní horko a odvádí toxiny, ochlazuje oheň Srdce, utišuje mysl, pročišťuje horko z Jater a Žlučníku a ulevuje Žaludku a Plicím. 
Také se doporučuje polévka z drobných zelených fazolek mungo.

V kuchyni bychom měli používat mnoho pestře zbarvených potravin, užívat jen lehkou kuchyni, dlouhé vaření omezit, vysoký stupeň varu užít jen na krátkou dobu. Měli bychom užívat málo soli a mnoho vody. Pít teplé nápoje a dávat si teplou sprchu abychom se dobře vypotili.

Čemu se v létě vyhnout
Vysušujícím a energeticky horkým potravinám jako je káva a nadměrnému používání pálivého koření. Příliš těžká, tučná jídla se nedoporučují, protože způsobují lenost, dochází po nich k přehřátí vnitřku těla a mohou se objevit nemoci z horka. Také je třeba se vyhnout ledově studeným potravinám a zmrzlině, protože snadno zahrazují energii Žaludku. Z pohledu čínské medicíny mají děti do osmi let slabý střední zářič a jsou zvláště citlivé na chladná jídla a nápoje. Chlad stahuje tělo a to drží vevnitř pot i horko. Zároveň chlad také oslabuje zažívací systém, proto se nedoporučuje ani zmrzlina ani ledové nápoje v období léta. Může vzniknout náhlý průjem a zvracení po nadměrném plavání ve studené vodě v kombinaci se zmrzlinou a chlazenými nápoji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.