Jarní strava

Jarní potraviny
Na jaře se začíná oteplovat, nemáme potřebu mnoho jíst možná i chuť se postit. Strava by měla být nejlehčí v roce – čerstvé rašící zelené výhonky, zelená čerstvá zelenina ze zahrádky, nebo rašící divoké rostlinky z přírody, naklíčené obilí. Omezujeme hodně slané věci a můžeme zařadit mléčný půst na podporu odhlenění.

Jarní chutě
Chuť, která přináleží k jaru je kyselá, ta navádí energii k Játrům a uvolňuje je. Zároveň se doporučuje jíst potraviny nasládlé a sladké chuti, která posiluje a vyživuje a pálivé chuti, která otvírá a rozptyluje.

Jarní jídla

Jsou vhodné saláty ze spařených klíčků vojtěšky, řeřichy, ředkve, naklíčené pšenice, čočky, hrášku, co je libo a k mání. Salát můžeme doplnit i spařeným čínským zelím nebo běžnými zelnými listy, které pokrájíme na čtverečky a povaříme na páře. Ochucujeme různými zálivkami z jablečného octa a třtinové melasy nebo ječmenného sladu, francouzskými zálivkami z olivového oleje v kombinaci s hořčicí a jablečným octem, můžeme užít japonský slaný ume-ocet nebo si připravíme různé zálivky jogurtové, všechny můžeme prostřídat a nejlépe když si je vyrobíme čerstvé a dle vlastní chuti. Proti nadýmání je vhodné syrové zeleniny krátce spařit a posypat čerstvě umletým kmínem, fenyklem, tymiánem apod. Můžeme zdobit čerstvou pažitkou, petrželkou, mátou, dobromyslí nebo sypat čerstvě opraženými sezamovými, slunečnicovými, dýňovými semínky atd, obohatit lze i divokým šťovíkem, sedmikráskou listy i květem, jemnými lístky rašících pampelišek nebo kopřiv. 


Recepty

Hlávku zelí nebo ještě lépe zejména střed této hlávky nakrájíme na tenké proužky. Krátce spaříme nebo povaříme 3-5 minut na páře a necháme vychladnout. Mezitím nastrouháme trochu čerstvého zázvoru a vymačkáme z něj čajovou lžičku žlutavé šťávičky, kterou vmícháme do půl skleničky olivového oleje. Do této zálivky přidáme lžíci jablečného octa a pár kapek sojové omáčky dle chuti. Vše dobře promícháme a spařené zelí touto zálivkou zalijeme.



Hlávku čínského zelí bez zevních hrubších listů nakrájíme napříč na proužky, které spaříme vařící vodou. Přidáme polovinu množství kysaného zelí a několik polévkových lžic na jemně nakrájené pažitky. Zalijeme polovinou skleničky olivového oleje a ozdobíme pokrájenými černými olivami dle chuti.



Hlávku čínského zelí bez zevních hrubých listů pokrájíme na tenké proužky a zalijeme francouzskou hořčičnou zálivkou s olivovým olejem. Zálivku vyrobíme tak, že smícháme stejný díl olivového oleje a hořčice. Mezitím si rozpustíme špetku soli a cukru ve vodě a pak do vody přidáme trochu jablečného octa. Nakonec obě části zálivky smícháme dohromady a promícháme s pokrájeným čínským zelím.



Střed hlávky červeného zelí pokrájíme na ploché čtverečky asi tak 1.5x 1.5 cm. Vaříme na páře 5-15 minut dle chuti. Necháme vychladnout a zalijeme japonskou zálivkou z olivového oleje a slaného octa ze švestiček japonské slivoně ume. Tento ume-ocet vzniká přirozeným kvašením bez použití chemických přísad a působí probioticky a spasmolyticky. Přirozeně podporuje správnou střevní mikrofloru a působí proti nadýmání. 



Půl kila růžičkové kapusty zbavíme zevních uschlých či poškozených lístků a vaříme 5-10 minut na páře takže zcela nezměkne a zachová si svou svěží chuť. Kapustičky pokrájíme na poloviny nebo čtvrtky a necháme vychladnout. Mezitím si opražíme slunečnicové nebo dýňové semínka, která horká pokapeme pár kapkami sojové omáčky. Vařené kapustičky lehce potřeme kouskem másla a sypeme opraženými semínky. Místo kapustiček růžičkových lze užít i normální kapustu nebo brokolici, kadeřávek, květák apod.

Řapíkatý celer pokrájíme na drobné kousky a spaříme vařící vodou. Vyrobíme si jogurtovou zálivku z bílého jogurtu, špetky cukru, soli a jablečného octa dle chuti. Zálivkou poléváme vychladnutý řapíkatý celer a salát zdobíme pokrájenou červenou ředkvičkou nebo červenou paprikou.