Jaro

Vnitřní kniha Žlutého císaře 
Tři jarní měsíce se nazývají rozvíjení nového a odstraňování starého. V tomto období všude v přírodě raší výhonky nového života a všechno začíná bujet a rozkvétat. Na jaře by lidé měli chodit spát s příchodem noci a dříve vstávat. S rozpuštěnými vlasy, povoleným opaskem a uvolněným oděvem by se měli často procházet pozvolným krokem v přírodě, aby se cítili příjemně a spokojeně. Je třeba aby chránili nový život a neničili ho, aby byli velkorysí a ne haštěřiví, uznalí a ne trestuchtiví, neboť tak to odpovídá jarní čchi a taková je cesta pěstování Qi v jarním období. Kdo se jí protiví, tak si poškozuje Játra a v létě u něho může dojít k chorobným změnám chladné povahy, neboť si nevytvořil dostatečné podmínky pro nárůst letní Qi.

Jaro je nový počátek 
Na jaře dominuje vzestupná Jangová síla, vše se probouzí a raší směrem vzhůru. Vidíme věci v novém světle a zbavujeme se starých nánosů zimy.

Z pohledu čínské medicíny k tomuto ročnímu období patří zelená barva, kyselá chuť a energie větru. 
O větru se říká, že je původcem sta nemocí. Klasické vysvětlení tohoto tvrzení praví, že vítr umožňuje ostatním vnějším vlivům (chlad, vlhkost, horko) proniknout do těla přes obrannou Qi umístněnou v povrchu těla a napadnout hlubší struktury organismu. Výsledkem pak bývá v lehčích případech rýma, nachlazení, kašel, může se objevit i ztráta hlasu nebo třesavka spojená s intenzivním odporem k větru a chladu, a to i doma, kde se vítr projevuje jako průvan.
A jak se proti větru chránit? Především vhodným oděvem. Měnit teplé oblečení jenom pozvolna, aby bylo tělo ještě dobře zateplené, podle přísloví „zakrývat tělo na jaře a ochlazovat tělo na podzim“. I v případě silnějšího větru za poměrně teplých dní se vyplatí nosit tenkou šusťákovou bundu nebo vestu. Takový oděv ochrání před větrem trup, zejména pak ramena a šíji, což jsou partie nejčastěji působením větru postižené. Podobně je na tom i hlava, proto se doporučuje nosit do větru přinejmenším čelenku nebo čepici, které spolehlivě kryjí čelo, spánky a část týla.
Vítr sám není jen patogenním činitelem, je i rozhýbávačem a nositelem změny v přírodě. Pokud se naučíme s větrem vycházet, poskytne nám to, co poskytoval generacím lidí před námi – chladivý vánek za horkých dní, pocit chladu v zimě a nebo třeba jen radost ze zvuku větru v korunách stromů. Budeme-li zdraví a vhodně oblečeni, dokážeme tyto krásy projevů větru jistě ocenit.

Podle teorie pšti prvků na jaře vládme element Dřeva, jež na fyzické úrovni patří k orgánům Játra a Žlučník.
Játra řídí v těle propustnost Qi ve všech směrech, mají rádi volnost a nesnášejí omezování, manipulaci a těsné hranice. Mají tendenci ke stagnaci, která je pociťována jako stažený žaludek, sevřené hrdlo nebo hruď, pocení v podpaží a studené končetiny. Vývodem Jater jsou oči a tkání šlachy a nehty. Játra jsou také orgánem zvlášť citlivým na stres. Emoce přináležící k Játrům je vztek. Člověk na jaře více než v jiné období roku by měl být bezstarostný, shovívavý a optimistický tak, aby Jangová Qi mohla zevnitř ven a udržela se harmonie mezi tělem a zevním prostředím. Neměl by sedávat a spávat o samotě, zůstávat depresivní a v uzavření do sebe. Neměl by se chovat vznětlivě a vztekat se, protože vztek snadno poškodí Játra a ta na jaře se nejvíce regenerují. Měl by si s rodinou vyjít na procházku do přírody a obdivovat stromy, květy, krajinné scenérie, zpívat a radostně tančit a takto volně vyjadřovat emoce. Zvláště na jaře je tedy třeba dbát na vše, co Játra uvolňuje, doplňuje a harmonizuje. Kromě stravy a dalších úprav životního stylu v souladu s jarní energií, je výborným nástrojem také cvičení Qi Gong A Taiji.