Roční období

Život v souladu s ročními obdobími je klíčovým učením Taoismu. Příroda a roční období jsou vyjádřením neustálé přeměny a kolísání jinu a jangu, dynamiky Qi. Zima je vrcholem jinu a léto zas vrcholem jangu. Chceme-li žít v souladu s energiemi okolního prostředí, musíme se naučit využívat energii konkrétního ročního období. Každá živá bytost, která si chce uchovat zdraví, se musí přizpůsobit a prožít si vše ve správný čas. Když děláme stejné činnosti po celý rok, žijeme a stravujeme se stejným způsobem, pak nejsou vnitřní a vnější energie v souladu.

Pokud člověk neprožívá jaro na jaře, škodí játrům a to v létě způsobuje poruchy zapříčiněné chladem. Pokud si neprožije léto v létě, škodí srdci a na podzim bude mít návaly horeček, které se zhorší uprostřed zimy. Pokud si neprožije podzim, bude spálena čchi plic, což vyvolá kašel, dušnost a v zimě průjmy. Pokud se nepřizpůsobí čchi zimy, oslabí si ledviny a na jaře bude mít potíže s pohybovým aparátem, bolesti beder a impotenci.

To samé se týká člověka v rámci životního cyklu. Všechny aktivity, které lidé dělají, aby zůstali „mladí“, se snaží uměle prodloužit jaro, nadměrně a zbytečně tak zatěžují organismus a vysilují jej. Jdou proti přirozenému proudu energie a uměle vytváří patologie. Naopak ti, kteří přijmou svůj podzim, si prožijí velice pěknou zimu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.