Vnitřní umění

Na celém světě není nic poddajnějšího než voda,
a přesto ji nic nepředčí v odolnosti proti tvrdému.
Nic ji nedokáže rozbít.
Silné je překonáno slabým
a tvrdé je překonáno měkkým.

Dao De Jing, 4. stol.př.n.l.

Věnujeme-li se vnitřím Taoistickým uměním jako Qi Gong, Taiji a podobně, pokračujeme tak ve starověkém tradičním cvičebním systému, jenž se praktikoval a zdokonaloval po celá staletí. Původně byla tato cvičení, spojující tělo a mysl, používána pro udržování duševní a tělesné harmonie, pro účely léčebné a meditační a také v rámci bojových umění.

Na západě je dnes toto cvičení známo zejména pro své skvělé zdravotní účinky. Moderní výzkumy potvrzují jeho účinnost v podpoře fyzického i duševního zdraví, posílení těla a imunitního systému, v prevenci nemocí a zvýšení kvality života v každém věku.

Mnoho z nás volí tuto cestu také pro její duchovní rozměry, jako cestu k nabytí moudrosti. Hlavní zásadou Taoismu je ‚následovat přírodu‘. Ztišíme-li při cvičení mysl, začneme zapomínat na své obtěžkané já a naladíme se na nehybnost Wuji, pak prožíváme okamžik transcendence, jednoty a propojení. To nám umožňuje naladit se na rytmus Vesmíru, kultivovat smysl sounáležitosti se světem kolem nás a zbavovat se sebestřednosti a odpojení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.