Zima v čínské medicíně

Vnitřní kniha Žlutého císaře 
Tři zimní měsíce se nazývají uzavírání a uschovávání. V zimě voda zamrzá na led, zem puká a otvírá se. Nejchladnější období roku, období Jinové Qi, kdy se vše ukrývá. Všechny věci ukrývají svou vitalitu, je to vláda ledu a sněhu. Tráva a stromy jsou zvadlé, opadané a schované. Hmyz hibernuje. Jangová Qi těla také zůstává uvnitř a člověk nesmí zbytečně touto energií plýtvat. Má chodit brzo spát a se vstáváním počkat až na východ slunce. Ducha si musí uchovávat hluboko jako tajemství a musí si ho chránit a ukrývat jako nějakou námáhavě získanou a vytouženou věc. Takové chování odpovídá zimní atmosféře a je to správný způsob pěstování a uchovávání Qi v zimě. Kdo se mu protiví ten si poškozuje Ledviny a na jaře se bude cítit slabý a ochablý protože si nevytvoří dostatečné podmínky pro rození jarní Qi.

Voda – Ledviny- Močový měchýř
Zima patří k živlu Voda. Voda je jedním z nejdůležitějších předpokladů života na Zemi. V Číně se tento prvek od nepaměti spojuje s měkkostí a poddajností, přesto překonává tvrdé a díky stálosti a odolnosti dosahuje cíle. Voda reprezentuje energii Jin a v systému pěti fází proměny odpovídá velkému Jinu, což značí Jin v jeho vrcholné fázi, představující minimální úroveň života, kdy se vše stahuje dovnitř. Náleží jí schopnost přijímat, ukládat, uchovávat a vyživovat a symbolizuje prapůvodní ženskou energii. Vlastností vody je, že neustále proudí, jako život i všechno dění ve Vesmíru. I náš organismus je součástí procesu neustálého plynutí a je tím zdravější, čím plynuleji jím proudí životní síly jako Krev a Qi.

V této době jsou nejvíce ohroženy Ledviny a Močový měchýř. Nyní tedy můžeme Ledvinám hodně pomoci a posílit je, ale také jim můžeme špatnou životosprávou ublížit. Podle tradiční čínské medicíny je zima obdobím největšího klidu a my bychom tomu měli přizpůsobit svůj život a ustoupit do ústraní. Chodťe brzy spát, později vstávejte, vyhýbejte se extrémním aktivitám, které jitří Jang, neměly by nás unavit. Vyhýbejte se chladu a vyhledávejte teplo, aby zevní chlad nepoškodil Jang. Pobývejte v optimálně zateplených místnostech. Příliš chladná teplota v místnosti může poškodit Jangovou Qi a učinit člověka náchylného k nachlazení. Naopak velmi vysoká teplota otevře kožní póry, čímž poruší uvnitřnění Jangové Qi, a patogenní chlad poté může snadno napadnout tělo. V okolí převládá chlad a Qi se stahuje do hloubky, proto nedovolíme, aby se tělo potilo. Sauna je vhodná jen pro lidi, kteří jedí hodně živočišných výrobků, pro vegetariány a střídmé ne.

V Ledvinách se ukládá tzv. esence Jing, která představuje fyzický základ života a patří k nejdůleřitějším druhům energie v našem těle. Pokud je esence silná, jsou předpoklady k pevnému zdraví a naopak.

Dalším úkolem funkčního okruhu Ledvin je regulace tělesné teploty a v tělesné rovině Ledvinám odpovídá dolní část břicha, bedra, pohlavní orgány a nohy. Všechny tyto části bývají choulostivé na chlad a je dobré je v zimě udržovat v teple. To nejdůležitější, co můžeme pro Ledviny v zimě vykonat je udržovat je v teple. Vhodné je použití nahřívací láhve nebo moxování.

Psychika
Zimě odpovídají v těle Ledviny, které jsou spojeny emočně se strachem a děsem. Nadměrný, dlouhotrvající nebo náhlý strach či děs mohou poškodit Ledviny a způsobit jejich patologické změny.

V zimě, čase ukrývání, by měli lidé utišit své emoce a kultivovat mysl. Měli by emoce schovávat uvnitř, být v tichosti a vyhýbat se nadměrným emocionálním aktivitám. Také by se měli vyhýbat obavám, strachování se a děsům. Pouze je-li mysl klidná, může být Jangová Qi uschovaná uvnitř, Jin a Esence se mohou hromadit. To vytvoří předpoklad k tvorbě a vyklíčení Jangu na jaře nastávajícího roku.

S Ledvinami souvisí také duch Zhi a naše vůle. Člověk se zdravými Ledvinami se dokáže dobře soustředit, jeho úmysly jsou jasné, má výdrž a výraznou chuť do života. Slabost Ledvin vede ke sklíčenosti, malomyslnosti a rezignaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.