Sebereflexe

Sebereflexe je důležitou součástí téměř každé tradice, zabývající se sebekultivací či meditací. Pokud chceme naší mysl transformovat, musíme nejdříve rozpoznat její mechanismy, které se tvoří v ranném dětství. Během života pak sílí skrze různé zkušenosti a společně s ostatními mentálními konstrukty tvoří naší identitu. I když je tato identita pouhá iluze, je důležitá pro naši existenci v tomto světě. Problém nastává pouze tehdy, když mentální kunstrukty a mechanismy naberou extrémních rozměrů a působí destruktivně na nás či naše okolí. 

Sebereflexe nám pomáhá tyto klamné iluze oslabit, abychom mohli sebe i náš okolní svět vnímat čistěji. Pro toho, kdo se věnuje Qi Gongu/Nei Gongu nebo meditaci, je to obzvlášť důležité neboť bez sebereflexe hrozí, že pokud vybudujeme větší množství energie, iluze ještě více posílíme. 

Jako jednoduché cvičení může posloužit, když si večer před spaním projdeme v mysli všechny interakce s ostatními lidmi, které se ten den odehrály a zaměříme se na to, z jakého postoje jsme k lidem přistupovali. Jestli to bylo z pocitu nadřazenosti, strachu, nervozity, jestli jsme měli tendeci manipulovat nebo naopak jsme sebou nechali manipulovat atd. V tomto cvičení není třeba žádné korekce, pouze si události uvědomit. 

Budeme-li se tímto pravidelně zabývat, automatické mechanismy se budou zeslabovat a my budeme schopni jednat více z neutrálního stavu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.