Postoj Taiji

Většina lidí, co cvičí Qi Gong, je obeznámena s postojem Wuji. Wuji je základem pro všechno ostatní, co se v Qi Gongu učíme a právě z Wuji vše ostatní vychází. Tak tomu je i v taoistické filozofii, kde se z Wuji rodí Yin a Yang a vše ostatní. Každý autentický systém Qi Gong musí tedy obsahovat postoj Wuji, který je zapotřebí dlouhou dobu pilovat. Jeden z nejzásadnějších důvodů, proč stojíme ve Wuji je to, že nám to pomáhá přebudovat tělo.

Statických pozic je samozřejmě mnoho. Téměř všechny mají základ ve Wuji, ale dále se už liší tím, že mají svou specifickou funkci. Wuji se dá přeložit jako bez extrému, bez projekce. Je to jako čistá nepopsaná tabule. Ostatní pozice už něco vytváří.

Jednou z nich je postoj Taiyi. Tento postoj je důležitý v tom, že zhušťuje Qi intenzivně ve spodním Dantianu. Když je dostatečné množství Qi ve spodním Dantianu, tak Qi začíná stoupat nahoru a pomáhá nám otevírat dráhu Chong Mai a páteřní kanál. V naší škole se studenti seznamují s tímto postojem poprvé během dračích Daoyin. Pokud jsou správným způsobem prováděna cvičení a je dostatečné množství Qi, pak je postoj Taiyi v dračích Daoyin nejdůležitějším prvkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.