Temný měsíc

Různé fáze měsíce způsobují odlišný podíl Jinové a Jangové energie působící na planetu a to ovlivňuje život lidí. Temný měsíc je čas, kdy postavení měsíce a slunce způsobuje, že z našeho pohledu ze Země nedopadá žádné světlo na povrch měsíce. Je to nejjinovější období lunárního cyklu.

Způsob, jakým pohyb měsíce ovlivňuje lidské tělo je skrze Krev a Shen. Krev je považována za Jinovější protějšek Qi a zároveň za fyzický kořen, skrze který Shen proudí lidským systémem. Stejným způsobem jako fáze měsíce působí na střídání přílivu a odlivu oceánů, tak Krev a Shen skrze nás proudí v souladu s měsíčními fázemi. Když je na obloze Temný měsíc, naše Krev a Shen jsou v jinovějším stavu, zatímco v období úplňku se stávají aktivnějšími a vstupují do své jangovější fáze.

Znovuspojení se s energií měsíce, astrologického tělesa odpradávna spojovaným s ženskou silou, velmi prospívá ženskému zdraví. Měsíc je nejjinovější nebeské těleso a žena je taktéž jinová, proto jí velmi prospívá, pokud se sladí s cykly měsíce. V období temné fáze měsíce energie v lidském těle přirozeně klesá dolů, což způsobuje, že se můžeme cítit slabí, těžcí a bez síly. Takové je působení energie vrcholného Jinu na člověka. Pokud se přizpůsobíme tomuto přirozenému toku energie, vynecháme dnes náročnější fyzickou aktivitu a využijeme tuto fázi k odpočinku, podpoříme tím svou rovnováhu. Vhodná jsou také Qi Gongová cvičení, jež podporují plynulost sestupného pohybu Qi v Ústředním kanálu, jako například Qi Gong Temného měsíce, který se cvičí každý měsíc pouze tři dny; jeden den před, v den Temného měsíce a jeden den po. Zvláště pro ženy je toto cvičení mocným nástrojem pro sladění se s rytmy měsíce, umocnění pročištění emočního nahromadění a podpoře svého zdraví a pohody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.